Verkeersdeelneming:
Na het behalen van het examen Voertuigbeheersing wordt het tijd om de kandidaat voor te bereiden op het laatste examen, Verkeersdeelneming (AVD).

Het praktijkexamen verkeersdeelneming voor de motor duurt in totaal 55 minuten. Eerst heb je een inleidend gesprek met de examinator in het examencentrum van het CBR. Dan volgen op het parkeerterrein de ogentest en een aantal voorbereidings- en controlehandelingen bij de examenmotor.
Ook zal je een aantal technische vragen moeten beantwoorden die je tijdens de rijlessen hebt geleerd.
De afkorting voor de onderwerpen waarover vragen kunnen worden gesteld is:
BRAVOK en staat voor:

Banden
Remmen
Accu
Verlichting
Olie en andere vloeistoffen
Ketting

 

De rit:
Daarna gaat de examenrit van start. De examinator en je rijinstructeur volgen je in een auto. De examinator let onder meer op je kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers.

De uitslag:
Direct na afloop verteld de examinator in het examencentrum de uitslag. Als je bent geslaagd, stuurt hij meteen de Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid op naar de gemeente waar je woont. In ruil voor twee pasfoto's en het vereiste geld kun je bij het gemeentehuis in je woonplaats je rijbewijs aanvragen.
Ben je gezakt, dan licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Aangezien het uitslagformulier digitaal is, krijg je dit niet meer mee.
Aan de hand van de uitslag bespreek je met je instructeur je vervolglessen.

Vier keer gezakt binnen vijf jaar? Dan BNOR examen!