Wat is 2toDrive?
Door 2toDrive mag je met 16,5 jaar beginnen met autorijlessen. Vanaf de dag dat jij 17 bent geworden mag je rijexamen doen. Ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18e verjaardag de weg op onder begeleiding van door jouzelf gekozen coach(es). Je hoeft dus niet meer tot je 18e te wachten voordat je eindelijk met rijlessen mag beginnen.

 

Waarom meedoen?

Hieronder staan alle voordelen op een rijtje en kun je lezen hoe 2toDrive precies in z'n werk gaat:

 • Je doet extra rijervaring op, hiermee verklein je de kans op brokken maken.
 • Jongeren die aan 2toDrive meedoen zeggen dat zij zich een zelfverzekerder en veiligere bestuurder voelen.
 • Jij kiest je eigen coach!
 • Jij kiest hoeveel coaches je wilt hebben (minimaal 1, maximaal 5).
 • Je kunt aan je coach bewijzen dat je goed kunt rijden.
 • Ook je vrienden mogen met jou en je coach mee in de auto, wel zo gezellig!


Hoe kan ik meedoen?
Om mee te doen aan 2toDrive kun je de volgende stappen volgen:

 • Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen afleggen. Je theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.
 • Ben je 16,5 jaar? Dan mag je praktijklessen volgen en kun je de begeleiderspas aanvragen. Je kunt zelf een rijschool benaderen om praktijklessen te volgen.
 • Vanaf 17 jaar mag je rijexamen voor het rijbewijs B afleggen.
 • Wanneer je geslaagd bent kan je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Je rijbewijs kan alleen worden aangevraagd als je begeleiderspas is goedgekeurd.
 • Samen met je rijbewijs, begeleiderspas en een coach mag je auto rijden tot je 18e verjaardag. Vanaf je 18e mag je zelfstandig autorijden, dus zonder coach!


Waarom 2toDrive?
Uit onderzoek van het SWOV blijkt dat beginnende bestuurders vaker betrokken zijn bij ongelukken. Dit komt onder andere door weinig rijervaring. In verschillende andere landen (onder andere in Duitsland, Australië en Canada) is bewezen dat jongeren die onder begeleiding hebben gereden minder vaak betrokken zijn bij verkeersongevallen dan jongeren die direct zelfstandig de weg op gaan. Door jongeren onder begeleiding te laten rijden kunnen ze onder relatief veilige omstandigheden rijervaring opdoen. Zo willen we het aantal ongelukken waar jongeren bij betrokken zijn verminderen. In Duitsland heeft een soortgelijk experiment geleid tot minder boetes en ongevallen onder jongeren. De verkeersveiligheid neemt dus toe.

 

VOORWAARDEN COACHES

Je mag minimaal 1 tot maximaal 5 coaches kiezen. Een coach moet aan de volgende voorwaarden voldoen. Je coach:

 1. moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een Nederlands personenautorijbewijs;
 2. moet minimaal 27 jaar oud zijn;
 3. staat ingeschreven in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP) met een woonadres in Nederland. 
 4. mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
 5. mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
 6. mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen ongeldigverklaring hebben gehad, op grond van een onderzoek naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid;
 7. mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden;
 8. moet een geldig rijbewijs kunnen tonen.

 

Uitzonderingen

WRM-pas
Heeft een coach een WRM-pas (Wet Rijonderricht Motorrijtuigen) dan hoeft hij of zij niet minimaal 5 jaar in het bezit te zijn van een rijbewijs of 27 jaar te zijn. Hij of zij mag dan bijvoorbeeld 23 jaar zijn en een jaar het rijbewijs hebben. Een WRM-pas is een certificaat dat wordt afgegeven aan iemand die rijles mag geven (een rijinstructeur). Een persoon met een WRM-pas kan zich via de RDW aanmelden als coach en krijgt de mogelijkheid om een kopie van zijn of haar WRM-pas te uploaden. 

Geldig buitenlands rijbewijs (EU/EVA)
Is jouw toekomstige coach in het bezit van een geldig buitenlands rijbewijs (EU/EVA), dan kan hij of zij zich via de RDW aanmelden als coach. Tijdens het aanmeldproces krijgt je coach de mogelijkheid om een kopie van zijn of haar buitenlandse rijbewijs te uploaden. 

 

Aanvragen begeleiderspas
Je vraagt de begeleiderspas aan via de RDW. Nadat je bent ingelogd met je DigiD verschijnen de coaches in beeld die zich hebben aangemeld. Jij kiest welke coach(es) je op je pas wilt zetten. Je sluit de aanvraag af door een online betaling van €25,-. Je aanvraag wordt vervolgens door de RDW gecontroleerd. Goedgekeurd? Dan stuurt de RDW de begeleiderspas de volgende werkdag op. Indien je later extra coaches toe wilt voegen, moet je een nieuwe pas aanvragen en zijn de kosten opnieuw €25,-.

Let op: Je kunt zonder begeleiderspas geen rijbewijs aanvragen. Bij het aanvragen van je rijbewijs controleert de gemeente of jij een begeleiderspas hebt aangevraagd. 

 

Bron: www.2todrive.nl