Aanhanger rijbewijs BE opleidingen

Een verhuizing, op vakantie, het wegbrengen van afval, klussen in en om het huis, een caravan, een paard of een boot? Een aanhangwagen brengt uitkomst. In veel gevallen is dan een BE aanhanger rijbewijs nodig.

Wanneer heeft u een aanhanger rijbewijs nodig?

Voor veel mensen is dit onduidelijk, mede door de nieuwe regels van 2013.
U mag met rijbewijs B een aanhangwagen achter uw auto trekken in de volgende situaties:

  • Als de TMM (toegestane maximum massa) van de aanhangwagen of oplegger minder dan 750 kilo is.
  • Is de aanhanger of oplegger zwaarder dan 750 kilo? (Het voertuig heeft dan een eigen gele kentekenplaat.) Dan is rijbewijs B toegestaan, als de TMM van beide voertuigen samen niet meer bedraagt dan 3.500 kilo.
    De toegestane maximum massa is het lege gewicht + het laadvermogen.

Wilt u met uw personenauto een zwaardere aanhanger voorttrekken (zoals een boottrailer of caravan), dan heeft u een rijbewijs BE of B+ code 96 nodig. Wat de auto of de caravan feitelijk weegt is niet van belang. Rijdt u bijvoorbeeld met een lege caravan of zit u alleen in de auto, dan is toch bepalend wat het maximale gewicht mag zijn zoals dat op het kenteken vermeld is. U kunt deze gegevens ook vinden op de website van de RDW als u de kentekens van uw auto en caravan invoert.

Aanhanger mag zwaarder zijn dan auto

De aanhangwagen of oplegger mag zwaarder zijn dan de lege auto. Uit het kentekenbewijs van de auto moet dan wel blijken dat de auto een dergelijke zware aanhangwagen of oplegger mag trekken.

Maxima aan rijbewijs BE

Voor het aanhanger rijbewijs BE geldt er een maximum totaalgewicht per trekkend of getrokken voertuig van 3.500 kg met een maximum gewicht van de combinatie van totaal 7.000 kg. Onder voorwaarden mag van de onderlinge gewichten worden afgeweken; maar het gewicht van totale combinatie mag de 7.000 kg niet overschrijden. Als dat wel het geval is dient u het rijbewijs C1E te halen. Met dit rijbewijs mag de TMM van het trekkende voertuig plus aanhangwagen niet meer dan 12.000 kilo zijn. Als de TMM van de combinatie boven 12.000 kg uitkomt hebt u rijbewijs CE nodig. Natuurlijk geldt voor alle combinaties dat de voertuigen legaal met de getrokken voertuigen gekoppeld mogen worden!

Voor combinaties die meer mogen wegen dan 3.500 kg maar niet meer dan 4.250 kg is in Europa een nieuwe rijbewijscategorie ingevoerd: het rijbewijs B+ code 96. In Nederland is het examen voor dit rijbewijs echter gelijk aan het examen voor het BE-rijbewijs. Slaagt u voor dit examen? Dan kunt u op speciaal verzoek kiezen voor het rijbewijs B+ code 96, maar met BE heeft u meer mogelijkheden.

Om het rijbewijs BE te halen dient u alleen met succes het praktijk examen af te leggen. Voor het rijbewijs BE hoeft u geen theorie examen te doen.

Het materieel om u te leren rijden in de praktijk bestaat uit een Seat Ateca 1.5 benzine DSG (automaat), met een TMM van meer dan 1.750 kg. en een middenas aanhangwagen met gesloten huif waarvan de TMM  eveneens meer is dan 1.750 kg.
Een combinatie van voertuigen die uitermate geschikt is om u op te leiden tot veilige bestuurder van een lichte combinatie.

De ééndaagse opleiding

Gelijk met uw aanmelding voor de opleiding plannen wij, in overleg, het examen. Op de dag van het examen krijgt u les met aansluitend het CBR examen.